preskoči na sadržaj
Vijesti

Sajam stipendija: Koliki je trošak studiranja u Hrvatskoj?

Nadolazeći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru otvara diskusiju o važnim studentskim temama 

Ukupni semestralni troškovi studiranja po studentu u Hrvatskoj iznose u prosjeku 15.417 kn, odnosno 30.834 kn godišnje (prema istraživanju Eurostudent V)…


Ti iznosi uključuju troškove života i studija. Obitelj je najučestaliji izvor za pokrivanje troškova studija za većinu studenata i kao takvog ga navodi 88% anketiranih studenata (u prosječnom iznosu od 1.167 kn mjesečno). Posao kao jedan od izvora prihoda navodi nešto više od četvrtine studenata (27%) u prosječnom iznosu od 2.635 kn mjesečno, a stipendije je navelo nešto manje od četvrtine studenata (23%) u prosječnom iznosu od 949 kn mjesečno.

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru organizira se kako bi se građanima pomoglo u pronalasku informacije i savjete o različitim mogućnostima putem kojih mogu pokriti troškove studiranja. Sajam se održava 22. ožujka 2018. u Arsenalu u Zadru, od 11.00 do 17.00 sati, u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) i Grada Zadra. Više informacija o Sajmu i pratećem programu dostupno je na www.stipendije.info i Facebook grupi Tražim stipendiju.

Visoki troškovi studiranja u hrvatskom kontekstu i velika ovisnost o obitelji kao dominantnom izvoru prihoda studenata predstavlja veliki izazov za studente koji se nalaze u nepovoljnijem socio-ekonomskom položaju. Tako primjerice studenti čiji roditelji imaju osnovnoškolsko obrazovanje rjeđe se mogu oslanjati na prihod od obitelji pa znatno češće obavljaju stalne poslove uz pomoć kojih pokrivaju najveći dio svojih troškova studija. S druge pak strane, iznadprosječne prihode od obitelji imaju studenti čiji barem jedan roditelj ima visokoškolsko obrazovanje. Vrste i iznosi prihoda studenata značajno se razlikuju i s obzirom na završeno prethodno obrazovanje studenata. Tako studenti koji su završili strukovne škole imaju znatno više prihode od posla te znatno niže prihode od obitelji u odnosu na studente koji su završili gimnazije. Studenti koji su završili gimnazije primaju značajno viši iznos stipendija u odnosu na prosjek i u odnosu na studente koji su završili strukovne škole.

„Dostupnost i dostatnost prihoda za pokrivanje troškova studija jedan je od ključnih čimbenika koji utječe na odluku o nastavku obrazovanja na visokoškolskoj razini, ali i na uspješan završetak studija za sve one koji studiraju“ – ističe Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor IRO-a. Zbog toga informacije i savjeti koji se mogu dobiti na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja u Zadru od institucija koje dodjeljuju stipendije, pružaju informacije o stipendijama ili iskustva bivših stipendista mogu značajno pomoći svima koji namjeravaju studirati ili već studiranju na visokim učilištima u Hrvatskoj ili inozemstvu. Sajam je namijenjen ponajprije učenicima završnih razreda srednjih škola, njihovim nastavnicima i roditeljima te studentima koji su već upisani na različite studije na visokim učilištima.

Kakva je atmosfera na Sajmu, možete vidjeti u videu: http://www.stipendije.info/hr/sajam/o_sajmu

Nadamo se da ćete nam pomoći u širenju vijesti o Sajmu i putem Vaših društvenih medija podjelom našeg Facebook događaja: https://goo.gl/fBPpBD

***

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) utemeljen je 1999. godine kao neprofitna organizacija predana razvoju, zagovaranju i provedbi politika visokog obrazovanja u Hrvatskoj. IRO se već devetnaest godina sustavno bavi visokim obrazovanjem, posebice u područjima financiranja visokog obrazovanja, jednakosti pristupa visokom obrazovanju, razvoja nacionalnog kvalifikacijskog okvira, osiguravanja i unapređivanja kvalitete u visokom obrazovanju te akademske mobilnosti.

Fotografije za korištenje: https://goo.gl/xB8k5F

Autor fotografija: Edin Tuzlak

 

Stojimo Vam na raspolaganju za sve dodatne informacije!

Kontakt osoba:

Romana Marković

Koordinatorica komunikacija u Institutu za razvoj obrazovanja

rmarkovic@iro.hr

095 543 9465

0 1 4555 151/ 01 4817 195

Institut za razvoj obrazovanja / 
Institute for the Development of Education

Trg Nikole Zrinskog 9, HR - 10000 Zagreb, Croatia
t: +385 1 4555 151 / +385 1 4817 195
f: +385 1 4555 150
iro@iro.hr / www.iro.hr

Facebook: EducationUSA Croatia / 
Facebook: Želiš studirati u inozemstvu? / 
Sajam stipendija i visokog obrazovanja / 
Priprema i polaganje TOEFL i GMAT testa / 
Portal o stipendijama - www.stipendije.info /

 


Izvor: Srednja škola Lovre Montija, Knin

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Berta Dragičević   datum: 6. 3. 2018.

Prijavi zlostavljanje

RED BUTTON


Narodna knjižnica Knin

http://nkknin.hr/


Oglasna ploča

Kad zvoni?
1. sat 8:00 - 8:45
2. sat 8:50 - 9:35
3. sat 9:40 - 10:25
veliki odmor 10:25 - 10:40
4. sat 10:40 - 11:25
5. sat 11:30 - 12:15
6. sat 12:20 - 13:05
7. sat 13:10 - 13:55

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2010.

Ukupno: 288702
Danas: 1
preskoči na navigaciju