2021-03-23 09:27:35

POZIV NA VIRTUALNO DRUŽENJE UZ KNJIGU - NOĆ KNJIGE 23. 4. 2021.

 

TEMA: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE

Pozivamo sve zainteresirane na virtualno druženje u Noći knjige 

 23. 4. 2021.  Jedino što trebate donijeti sa sobom dobro je raspoloženje i knjiga koja je za vas bila liječnik i lijek, oslonac u teškim trenutcima.

Nadamo se da će to biti prvi u nizu mnogih naših druženja uz čašicu dobre knjige na Književnim susretima, susretima knjigoljubaca i onih koji će to tek postati.

Svi zainteresirani mogu se javiti profesorici Nadi Jakovčević ili školskoj knjižničarki.

 

Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.

U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

Zavirite u svoje kućne, školske, institucionalne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu. Svojim angažmanom u Noći knjige 2021. pomozite nam da dokažemo tvrdnju kako zdravlje nije samo odsustvo bolesti već i prisustvo knjiga u našem životu.

izvor: nocknjige.hr

http://www.nocknjige.hr/tekstx.php?id=59&k=1

 „Knjiga je ujedno liječnik i lijek (…) Knjige su bile ono na što se čovjek mogao osloniti, u moru svega nepredvidivog.“ N. George

„Siguran sam da postoji knjiga za svačiji ukus, čak i za one koji misle da ne vole knjige. Knjiga čije stranice zarobe dušu.“ V. Henry

 

 


Srednja škola Lovre Montija