2021-06-25 10:47:37

KNJIŽEVNI SUSRETI - ČITATELJSKI KLUB U OSNIVANJU

 

 

„Knjige su bile ono na što se čovjek mogao osloniti, u moru svega nepredvidivog.”

 (N. George)

 

U srijedu, 16. lipnja 2021., na lokaciji Ekološko-informativnog centra Krka, u 17:00 sati održan je susret ljubitelja knjige. Susret je dogovoren u sklopu manifestacije Noć knjige (23. 4. 2021.), a dio je obilježavanja Godine čitanja 2021. koju je proglasilo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Susretu s dobrom knjigom pokraj rijeke nazočile su učenica i knjižničarka iz Osnovne škole Domovinske zahvalnosti, knjižničarka Srednje strukovne škole kralja Zvonimira i učenice, knjižničarka i nastavnica iz Srednje škole Lovre Montija.

Roman Markusa Zusaka Kradljivica knjiga izabrale su sudionice susreta, većinom glasova, od svih ostalih predloženih knjiga. Riječ je o romanu čija radnja započinje 1939. u njemačkom gradiću Molchingu, siromašnoj Ulici Himmel. Priču glavne junakinje djevojčice Liesel pripovijeda sama Smrt. Knjiga  „(…) istražuje snagu riječi: njihovu moć da potaknu, uništavaju, ali i liječe.“

„U tom je trenutku Max znao da bi mu samo dijete moglo dati takav vremenski izvještaj. Na zidu je naslikao dug, čvrsto vezan konop, a na kraju njega žuto sunce što se cijedi, u koje kao da se moglo skočiti. Na užastom je oblaku nacrtao dva lika – mršavu djevojčicu i usahlog Židova – i hodali su, rukama održavajući ravnotežu, prema suncu koje se cijedilo.“

Potaknute romanom koji progovara i o nadi i ljepoti koje opstaju usred strašnih ratnih događanja u moru tuge, sudionice su razgovarale ne samo o svom doživljaju ovog romana, već i o svojim čitateljskim iskustvima.

Ugodno druženje u prekrasnom ambijentu pokraj rijeke Krke završeno je dogovorom za sljedeći susret u rujnu.

 

 

 

 


Srednja škola Lovre Montija