2021-09-07 09:02:30

STUDIJSKO PUTOVANJE - PROJEKT POTICANJE DAROVITOSTI LOVRE MONTIJA

 

Studijsko putovanje

U okviru projekta Poticanje darovitost Lovre Montija učenici i nastavnici su se odlaskom na studijsko putovanje upoznali s raznim institucijama koje se bave identifikacijom i radom s darovitim učenicima.

Studijsko putovanje smo započeli odlaskom u Heidelberg u njemačkoj pokrajini Baden-Württembergu, smješten na rijeci Neckaru. Posjetili smo najstarije njemačko sveučilište koje je dalo mnoge istraživače i nobelovce: Carla Boscha - Nobelova nagrada za kemiju, Georga Wittiga - Nobelova nagrada za kemiju, Walthera Bothe - Nobelova nagrada za fiziku 1954., Ernsta Ruske - Nobelova nagrada za fiziku, Otta Meyerhofa - Nobelova nagrada za medicinu, Berta Sakmanna - Nobelova nagrada za medicinu, Haralda zur Hausena - Nobelova nagrada za medicinu.

 

 

 

 

U Heidebergu su živjeli su, studirali ili poučavali i  Friedrich Ebert (prvi predsjednik Njemačke), Karl Jaspers (filozof), Ernst Jünger (spisatelj), Marie Marcks (karikaturistkinja), Robert Wilhelm Bunsen (kemičar), August Kopff (astronom), Silvia Sommerlath (švedska kraljica) i Max Weber (sociolog).

 

 

Posjetili smo i Dvorac Heidelberg (Heidelberger Schloss) - ruševine dvorca su među najvažnijim renesansnim građevinama.

Dvorac je djelomično obnovljen nakon rušenja u 17. i 18. stoljeću. Nalazi se 80 metara do sjevernog dijela brda Königstuhl i time dominira pogledom na staru gradsku jezgru Heidelberga.

 

 

 

Posjetom Kölnu u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija upoznali smo povijesna jezgra grada koja je bila razorena u 2. svj. ratu, ali je kasnije obnovljena. Najprepoznatljiviji simbol Kölna je katedrala u gotičkom stilu, jedna od najpoznatijih njemačkih katedrala koja je upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. Grad ima još mnogo crkava i građevina u gotičkom i romaničkom stilu.

Grad je poznat kao mjesto nastanka kolonjske vode i postoji muzej posvećen njoj.

 

 

Posjetom The Global Center for Gifted and Talented Children upoznali smo se s novim metodama rada s darovitim učenicima, ostvarili kontakte za buduću suradnju te upoznali drage prijatelje. 

 

Studijsko putovanje završili smo posjetom najvećem bavarskom gradu Münchenu - jednom od najvažnijih gospodarskih, prometnih i kulturnih središta države. 

Posjetili smo Allianz Arenu te BMW muzej i BMW Welt. 

 

Obišli smo i uži dio grada - Marienplatz, Novu i Staru vijećnicu i katedralu. 

 

 


Srednja škola Lovre Montija