preskoči na sadržaj
EPAS seminar

EPAS seminar za junior i senior ambasadore!

Europski parlament ureda u Zagrebu organizirao je od 8. - 10. veljače 2024. godine Seminar za senior i junior ambasadore u Zadru na kojem je prisustvovalo 59 EPAS škola. Našu školu predstavljale su senior ambasadorica Marijana Zaninović i junior ambasadorica Lana Marijanović. Program rada uključivao je predavanja i radionice. Na samom početku seminara sve prisutne su pozdravili Maja Ljubić Kutnjak i Marko Boko iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Nakon uvodnog pozdrava i upoznavanja uslijedilo je motivacijsko predavanje „Glas mladih u superizbornoj godini“ nagrađivane vanjskopolitičke novinarke Ivane Dragičević. Drugi dan radno je bio je podijeljen na junior i senior grupe u kojima se vrlo intenzivno radilo. Senior ambasadori radili su na razmjeni ideja o novim mogućim inventivnijim načinima u provedbi EPAS programa, a junior ambasadori po grupama izrađivali prezentacije o nadolazećim europskim izborima. Junior ambasadori sudjelovali su i u grupnom natjecanju u kvizu s temom „Poznavanje EU“. Grupa od deset učenika u kojoj je bila i naša učenica Lana Marijanović odnijela je pobjedu, a za nagradu su primili prigodne darove.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić svojim govorom na temu „Mladi za Europu, Europa za mlade“ otvorio je zadnji radni dan seminara u Zadru koji je završio prezentacijama EPAS programa zadarskih škola.

#AmbassadorSchools

#iskoristisvojglas

#zajednozaeu

           

Youth of Tomorrow
 
S rastućim kulturnim napetostima i povećanjem polarizacije diljem kontinenta nameće se pitanje Kako EU može pomoći državama članicama u osiguravanju kulturne integracije migranata?
Cilj debate je bio osvijestiti učenike o snazi EU i izazovima koje nam donosi budućnost.
Debatu na engleskom jeziku osmislila je i vodila volonterka Ana iz Portugala te su naši učenici imali priliku ojačati svoje jezične kompetencije i vještinu argumentiranja na temu gorućeg problema Europske unije - migrantska kriza.
Hvala svim volonterima iz udruge Mladi u EU iz Šibenika, svim učenicima 4.a razreda, ambasadorima juniorima EPAS programa i posebno hvala Lani i Lucasu😉.