preskoči na sadržaj
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

                  PROJEKT KOŠARICA „ NINIA AROMATICA“- NAŠA NINIA PRIČA

 

   Projekt – KOŠARICA „NINIA AROMATICA“  nastavak je naše već započete „NINIA priče“ koja se odvija dio po dio, a koliko dijelova će biti to ni sami ne znamo. NINIA priča počela je sa našim prethodnim projektom „KNIN- OTKRIVANJE NEOTKRIVENOG „ projektom sufinanciranim od strane Ministarstva turizma u kojem smo osmislili naš  suvenir „NINIA“.   

„Knin-otkrivanje neotkrivenog „realiziran je 2020. god. kada smo u sklopu naše Učeničke zadruge „ Trgoflores“ ( osnovane 2013. godine u sklopu projekta „ Obrazovanje za poduzetništvo“ ) osmislili i  izradili suvenir grada Knina kao pripovjedača i promotora povijesti. Riječ je o sapunu kojeg smo nazvali „Ninia“ (povijesni naziv grada Knina) u koji je zaliven pluteni privjesak izrezbaren s povijesnim motivima grada Knina. Ideja je da potrošnjom sapuna ( izrađenog od biorazgradive baze s nekoliko vrsta eteričnih ulja, bez štetnog učinka na okoliš ) imatelju ostane privjesak s motivima grada Knina kao suvenir.

Nakon navedenog projekta, godine 2021. također uz potporu Ministarstva turizma u suradnji s partnerima Srednja strukovna škola Kralja Zvonimira realiziran je projekt „Ninia Aromatica“-  zasađen je i uređen školski vrt začinskog i ljekovitog bilja. Stoga da bi naša priča dobila nastavak a ujedno i ušla u treću fazu kao nastavak na prethodna dva projekta , aplicirali smo se na natječaj projektom pod nazivom Košarica „Ninia Aromatica“ koji predstavlja proizvodnju tj. izradu prirodne kozmetike od bilja iz našeg vrta i ostalog kao npr. kreme, balzami, mirisne svijeće, sapuni, mirisne kuglice, čajevi te ostali ukrasni i korisni predmeti koji čine našu košaricu.

Cilj ovog i svih naših projekata je razvoj poduzetničkih sposobnosti učenika kao i osposobljavanje učenika za samostalno vođenje poslovanja, savladavanje svih radnih zadataka i procesa u poslovnoj organizaciji, rješavanje problema te razvijanje vještina timskog rada, odgovorno odlučivanje, te izražavanje osobne kreativnosti kroz procese projekta  ali i razvijanje svijesti o potrebi očuvanja prirodne ravnoteže okoliša ali i očuvanje kulturne baštine

Iskrene zahvale Ministarstvu znanosti i obrazovanja kao i  Ministarstvu turizma na dosadašnjoj financijskoj potpori. Naša „Ninia“ priča ide dalje i dobit će zasigurno novi nastavak  koji je već u planu a do realizacije nek ostane iznenađenje….

Voditelji projekta:

Kristina Tepić, nastavnik ekonomske grupe predmeta

Marija Vidović, nastavnik poljoprivredne skupine predmeta

                      

 

 

 

IZVJEŠĆE O IZVRŠENJU PROJEKTA „KNIN - NINIA AROMATICA“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekt „Knin - NINIA AROMATICA“ predstavlja nastavak već započete aktivnosti nastavnika Srednje škole Lovre Montija Knin i njihovih učenika s ciljem iskorištavanja turističkih potencijala grada Knina. Naime, ovaj projekt nastavak je naše već započete „NINIA priče“ koja se odvija dio po dio, a koliko dijelova će biti - to ni sami ne znamo. „NINIA priča“ počela je sa našim prethodnim projektom „KNIN -otkrivanje neotkrivenog“, također odobrenog od strane Ministarstva turizma, a u sklopu kojeg smo osmislili i naš suvenir „NINIA“. Ovom projektu pridružili su nam se i partneri, naša susjedna škola, Srednja strukovna škola kralja Zvonimira.

Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva turizma projekt je, unatoč otežanim uvjetima (pandemija), uspješno priveden kraju. U realizaciji projekta aktivno je sudjelovalo mnogo učenika  škole Prijavitelja i škole Partnera, članovi UZ Trgoflores i tri nastavnika (poljoprivredne, ekonomske skupine predmeta i prehrambeni tehnolog).

Kroz projekt su realizirane tri aktivnosti i to redom:

  1. sadnja masline koju smo donacijom dobili iz projekta „Znanje za održivo djelovanje“
  2. uređenje školskog vrta kao modela ekološkog uzgoja ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja koji predstavlja atrakciju za domaće i strane turiste, a s ciljem uključivanja stanovništva grada Knina u suživot s turistima
  3. upoznavanje sa začinskim biljem od trenutka sadnje do trenutka sušenja
  4. tiskana je promotivna knjižica u kojoj  je ukratko prikazan sam vrt od trenutka sadnje masline pa do kraja uređenja
  5. projekt je predstavljen TZ Knin i Gradskom poglavarstvu i jednom lokalnom poduzetniku s kojim se planira ostvariti i poslovna suradnja - OPG Duvančić
  6. izrada fotografija i video uratka od strane škole Partnera koji će biti završen kada biljke u vrtu narastu, na proljeće, kako bismo mogli u potpunosti prikazati sam vrt od početka do kraja.

Iskrene zahvale Ministarstvu turizma na financijskoj potpori. Iako je službeno naš projekt završio, naša „Ninia priča“ ide dalje i dobit će zasigurno novi nastavak s izradom krema i balzama koji su nam u planu, kroz naše aktivnosti u UZ Trgoflores i kroz suradnju s TZ Knin, iznajmljivačima i OPG-ima koji se bave turizmom. Nastavljamo dok ne napunimo našu NINIA košaricu NINIA proizvodima….

Voditelji projekta Srednja škola Lovre Montija: Marija Vidović, prof. i Kristina Tepić, prof.

Voditelj projekta Srednja strukovna škola Kralja Zvonimira: Ina Đaković, prof.

 

 

 

Knin, siječanj 2023.

 

Projekt „Ninia Aromatica“

 

U sklopu Javnog poziva za srednje strukovne i umjetničke škole za promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam, Srednjoj školi Lovre Montija kao Prijavitelju i Srednjoj strukovnoj školi Kralja Zvonimira kao Partneru, od strane Ministarstva turizma i sporta dodijeljena su bespovratna sredstva za projekt pod nazivom „NINIA AROMATICA“. Ovaj projekt predstavlja nastavak prethodnog projekta „Knin - otkrivanje neotkrivenog“ - izrada suvenira Ninia.

„Ninia Aromatica“ predstavlja uređenje školskog vrta kao modela ekološkog uzgoja ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja s ciljem brendiranja grada Knina kao eko destinacije odnosno stvaranje turističke atrakcije i uključivanje stanovništva grada Knina u suživot s turistima. Osim vrta, planirano je i postavljanje eco friendly smještaja za kukce, kućice za ptice, smještaj za ježa te info ploče o namjeni i vrstama svog bilja u vrtu i postavljanje tzv. aromatherapy klupa za opuštanje uz mirise biljaka iz vrta. Osim navedenih aktivnosti planirana je izrada tinktura, hidrolata, eteričnog ulja, čaja i macerata.

Sudionici projekta su učenici usmjerenja agrotehničar i ekonomist u sklopu Učeničke zadruge Trgoflores.

 U tijeku je priprema vrta za sadnju, izrada koncentričnih staza i pristupnih stepenica.

 Voditeljice projekta:

 Kristina Tepić, nastavnik ekonomske grupe predmeta i

 Marija Vidović, nastavnik poljoprivredne skupine predmeta.

Projekt o darovitosti

Poticanje darovitosti - Lovre Montija


Narodna knjižnica Knin

http://nkknin.hr/


Školski kalendar 23/24


Kad zvoni?
1. sat 8:00 - 8:45
2. sat 8:50 - 9:35
3. sat 9:40 - 10:25
odmor 10:25 - 10:40
4. sat 10:40 - 11:25
5. sat 11:30 - 12:15
6. sat 12:20 - 13:05
7. sat 13:10 - 13:55

Prijavi zlostavljanje

RED BUTTON


Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2010.

Ukupno: 456323
Danas: 37
preskoči na navigaciju