preskoči na sadržaj

Srednja škola Lovre Montija

Login
Narodna knjižnica Knin

http://nkknin.hr/

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Kad zvoni?
1. sat 8:00 - 8:45
2. sat 8:50 - 9:35
3. sat 9:40 - 10:25
odmor 10:25 - 10:40
4. sat 10:40 - 11:25
5. sat 11:30 - 12:15
6. sat 12:20 - 13:05
7. sat 13:10 - 13:55
Prijavi zlostavljanje

RED BUTTON

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2010.

Ukupno: 347904
Danas: 34
Priručnik: Znanje za održivo djelovanje - od teorije do prakse

CMS u suradnji sa partnerskim udrugama i školama pripremio je i objavio priručnik u području održivog razvoja. Namijenjen je obrazovnim radnicama/ima s namjerom inspiriranja i umnažanja dobrih praksi odnosno utjecaja škola na pozitivne promjene u zajednici.

Priručnik je usmjeren na upućivanje učenika u teme koje su danas aktualne globalno, a mogu se obrađivati u lokalnom kontekstu. Donosi prikaz mogućnosti i primjere kako raditi na temama održivog razvoja s učenicima kroz nastavu, izvannastavne aktivnosti i projekte škola. Osim primjera za obrazovne radnice i teorijskog objašnjenja koncepta i sadržaja održivog razvoja, priručnik sadrži i inspiraciju za učenice/ke kroz prikaze rada i doprinosa aktivista različitih profila. 

Sadržaji održivog razvoja još su uvijek slabo zastupljeni u našem odrazovnom sustavu, pogotovo imajući na umu važnost ovih tema, a nedostaje i didkatičkih materijala za obrazovne radnike/ce. Nadamo se da će ovaj priručnik biti podrška i poticaj na djelovanje i drugima koji rade s mladima. 

Situacija u svijetu po pitanju održivosti čovjekovog djelovanja i opstanka na planeti je alarmantna, što je pogotovo vidljivo po pitanju klimatske krize i nedostatnih odgovora vlada na taj izazov. Također, održivosti na  lokalnoj razini prijete npr. smanjivanje umjesto povećanja zelenih površina u gradu, planiranje izgradnje golf igrališta u okolnostima prijetnje velikih suša, uništavanje bioraznolikosti. Važnosti zelenih gradskih površina mogli smo se osvjedočiti u vrijeme pandemije, a upravo projekti partnerskih škola, opisani u priručniku, doprinose ublažavanju navedenih problema.    

Zbog ozbiljnosti izazova s kojima se društvo suočava, važno je da djeca i mladi imaju znanja i vještine za održivo djelovanje, a oni su kroz ovaj projekt i pokazali da to mogu kada im se pruže mogućnosti da djeluju i mijenjaju svoju zajednicu. 

Sadržaj priručnika je izrađen u suradnji partnera na projektu - udruga Zelena Istra, Centar za mirovne studije i “Krka” Knin te škola: OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija iz Knina i Gimnazije Pula, OŠ Monte Zaro, OŠ Kaštanjer, OŠ Šijana iz Pule te OŠ Vladimira Nazora iz  Krnice. U njemu su opisani projekti tih škola u zajednici kao što su Pragrande - divlje srce grada, Eko kutak u našem gradu, Skroji svoju održivu priču i drugi.

Nastao je u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ koji se bavi podrškom i jačanjem škola za provedbu nastave i aktivnosti s učenicima u području održivog razvoja, i to kroz blisku suradnju škola udruga i lokalne zajednice uz aktivnu participaciju učenika/ca u svim fazama. Projekt je to koji doprinosi podizanju kompetencija obrazovnih radnica/ka u području održivog razvoja te su oni znanje prenosili na učenike i s njima zajednički osmislili i proveli cijeli niz različitih akcija u zajednici. Kao trajnu i široko upotrebljivu podršku za rad u obrazovanju na održivom razvoju postavljena je i web stranica zzod.zelena-istra.hr te snimljen video Planet u glavu. Nositelj projekta je udruga Zelena Istra iz Pule.

Projekt se provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a sufinanciraju ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Priručnik možete preuzeti na poveznici https://www.cms.hr/system/publication/pdf/141/Prirucnik_-_Znanje_za_odrzivo_djelovanje_Od_teorije_do_prakse.pdf

 

 

Priručnik Znanje za održivo djelovanje

U okviru projekta Znanje za održivo djelovanje izrađen je priručnik s opisima svih školskih projektata, popratne aktivnosti, ali i pripreme za nastavu za međupredmetnu temu Održivi razvoj. 

Priručnik možete preuzeti s poveznice:https://zzod.zelena-istra.hr/media/filer_public/de/7a/de7ab23a-4988-4bfd-9272-f0a443d06387/prirucnik_znanje_za_odrzivo_djelovanje.pdf

U kratkom filmu možete pogedati neke naše projektne aktivnosti: https://www.youtube.com/watch?v=5_YWNqs8rMI
 
Realizacija školskog projekta „Mali parkovi za velike snove“
U okviru projekta „Znanje za održivo djelovanje“, učenici SŠ Lovre Montija uredili su tri mala edukativna parka: pokraj Doma za starije i nemoćne, Pučkog otvorenog učilišta i SŠ Lovre Montija. Uz stručno vodstvo nastavnica strukovnih predmeta: Marije Vidović, Ivane Franjkić i Vedrane Čačić, pomoć djelatnika „Čistoće i zelenila“ te članova eko udruge „Krka“, učenici su uredili prostor te posadili grmove i drveće karakteristično za naše podneblje.
Započetu priču o nedostatku edukativnih parkova u gradu Kninu i pasivnosti mladih u lokalnoj zajednici, učenici nastavljaju svakodnevnom brigom za uređene parkove uz pomoć djelatnika i korisnika Doma za starije i nemoćne i Pučkog otvorenog učilišta.
Aktivnim sudjelovanjem u lokalnoj zajednici kod učenika potičemo promišljanje i djelovanje u skladu s ciljevima Održivog razvoja.
 
 
 
U okviru projekta "Znanje za održivo djelovanje", kroz projektnu Aktivnost 8_Učenički školski projekt, učenice: Anamaria, Petra, Josipa, Simona i Patricija su upoznale naše sugrađane s učeničkim projektom "Mali parkovi za velike snove". Pritom su podijelile prigodne letke čiji su dizajn osmislili i platnene vrećice koje su učenici naše škole oslikali.
Uz podršku gđe Biljane i gđe Lade iz eko udruge "Krka" iz Knina promovirale su ciljeve održivog razvoja.
 

                           

Provedba školskih projekata u zajednici

Srednja škola Lovre Montija se odlučila nazvati svoj projekt "Mali parkovi za velike snove". Knin  je ljeti  često najtoplije mjesto u Hrvatskoj i njegovi stanovnici već osjećaju što znači kada temperatura kontinuirano prelazi 40° C. Stoga je sadnja parkova u Kninu iznimno važna i korisna. Rezultat školskog projekta su tri mala edukativna parka koja će pridonijeti povećanju broja zelenih površina grada Knina, ali će biti i mjesto susreta i druženja svih generacija. Parkovi će biti posađeni  pokraj Doma za starije i nemoćne, Pučkog otvorenog učilišta i Srednje škole Lovre Montija. Učenici s profesorima će  24. svibnja obilježiti i Svjetski dan parkova povodom kojeg će brojnim aktivnostima informirati građane o važnosti parkova i poticanju istih na dodatnu sadnju stabala.  Krajem veljače učenici s profesorima su krenuli s prezentacijom školskog projekta te su isti  predstavili u Domu za starije i nemoćne, Čistoći i zelenilo d.o.o., Pučkom otvorenom učilištu i Gradskom poglavarstvu Grada Knina.

Priloženi dokumenti:
Priopcenje za medije.docx